Nationalt turneringsregulativ for showdown.

Gældende fra den 1. september 2013 til den 31. august 2014.

 

Regulativet er udarbejdet og godkendt af DHIF’s Idrætsudvalg for Showdown.

 

Indhold:

§ 1: Regulativets anvendelse.

§ 2: Stævnejury og protestsager.

§ 3: Turneringslederen.

§ 4: Dommere.

§ 5: Spillere og licens.

§ 6: Økonomi og honorarer.

§ 7: Materiel og udstyr.

§ 8: Kampens forløb.

§ 9: Godskrivning af resultater.

§ 10: Showdown Cup Danmark.

§ 11: Det officielle forbundsmesterskab.

§ 12: Den danske showdown rangliste.

§ 13: Internationale stævner.

 

§ 1: Regulativets anvendelse.

 

1.1. Dette regulativ skal anvendes ved alle stævner, som afholdes under Dansk Handicap Idræts-Forbund, DHIF. Det er DHIF’s Idrætsudvalg for Showdown, herefter benævnt Showdownudvalget som skal sørge for, at DHIF’s generelle bestemmelser for afholdelse af stævner følges.

 

1.2. Ændringer i regulativet kan normalt kun træde i kraft fra starten af en sæson, det vil sige den 1. september. Showdownudvalget har ikke pligt til at lade ændringer i et regulativ godkende af landsmødet. Showdownudvalget har pligt til at udsende ændringer i regulativet til klubberne, sådan at alle kan gøre sig bekendt med de gældende regler. Det gælder også, hvis Showdownudvalget udsteder en dispensation fra regulativet.

 

1.3. Dispensationer fra regulativet kan kun gives af Showdownudvalget. Dispensationen er kun gældende til det stævne, hvortil den er udstedt.

 

1.4. Alle turneringer spilles efter de af IBSA godkendte og gældende regler for Showdown. Der kan ikke udstedes dispensationer fra IBSA’s regler for Showdown.

 

 

§ 2: Stævnejury og protestsager.

 

2.1. Ved alle stævner hvor der deltager mere end en (1) klub udpeges der en stævnejury. Stævnejuryen udpeges af showdownudvalget. Stævnejuryen er den øverste myndighed under behandling af protestsager.

 

2.2. Stævnejuryen består af fire (4) personer, turneringslederen, en (1) dommerrepræsentant og to (2) spillerrepræsentanter. De to spillerrepræsentanter skal deltage i stævnet for hver sin klub. Hvis der er tale om stemmelighed i stævnejuryen, er turneringslederens stemme udslagsgivende.

 

2.3. Stævnejuryen har disse opgaver: Stævnejuryen skal holde øje med, at spillets regler og regulativets bestemmelser overholdes. Stævnejuryen bør se så mange kampe som muligt for at sikre den bedst mulige baggrund, hvis der indgives protestsager. Stævnejuryen skal behandle de protestsager, som indgives under stævnet.

 

2.4. I tilfælde af inhabilitet udpeger stævnejuryen en stedfortræder for det inhabile jurymedlem. Spørgsmål om inhabilitet skal afgøres, før stævnejuryen kan behandle den indgivne protest.

 

2.5. Alle deltagende spillere har ret til at indgive en protest. Protesten skal indgives skriftligt til turneringslederen senest femten (15) minutter efter afslutningen af den pågældende kamp. Sammen med protesten afleveres et gebyr på 250 Kr. Turneringslederen har derefter pligt til at indkalde stævnejuryen ved først mulige lejlighed. Under behandlingen af en protest udpeges en midlertidig turneringsleder, hvis eneste opgave er at kalde nye kampe ud, sådan at stævnet ikke sættes i stå.

 

2.6. Stævnejuryen behandler protesten gennem en samtale med de involverede parter. Derefter har stævnejuryen mulighed for at tilbyde, at kampen eller dele af kampen kan spilles om.

 

2.7. Får klageren medhold i den indgivne protest, bliver gebyret returneret, når klageren informeres om udfaldet Får klageren ikke medhold i den indgivne protest, indgår gebyret i stævnets regnskab. Det er stævnejuryens ansvar at orientere de involverede parter om udfaldet af protestsagen.

 

 

§ 3: Turneringslederen.

 

3.1. Stævnet ledes af en (1) turneringsleder, som udpeges af showdownudvalget.

 

3.2. Når tilmeldingen er slut, er det turneringslederens ansvar, at der foretages en lodtrækning. Lodtrækningen skal foretages af en person, der ikke er tilmeldt som spiller til stævnet.

 

3.3. Efter lodtrækningen er det turneringslederens ansvar, at der udarbejdes en vejledende kampplan, som udsendes til klubberne, via den officielle mailliste, senest en (1) uge før stævnets start. Showdownudvalget har ansvaret for, at den vejledende kampplan udsendes. Hvis der herefter kommer afbud fra spillere, har Showdownudvalget i samarbejde med turneringslederen ret til at ændre i kampplanen. Dette skal ske med henblik på at give de tilstedeværende spillere så mange kampe som muligt. Ændringerne skal være tilgængelige senest ved stævneåbningen.

 

3.4. Under stævnet har turneringslederen ansvaret for, at kampene afvikles og for at føre pointregnskab.

 

3.5. Efter stævnet udarbejder turneringslederen en officiel slutstilling. Showdownudvalget har ansvaret for, at slutstillingen udsendes til klubberne.

 

3.6. Turneringslederen må ikke deltage som spiller i stævnet.

 

 

§ 4: Dommere.

 

4.1. Det er showdownudvalget, som bestemmer, hvor mange dommere der skal bruges ved stævnet. Showdownudvalget er ikke forpligtet til at anvende alle de tilmeldte dommere.

 

4.2. Stævnets dommere skal have en synsstyrke på minimum 6/60 på begge øjne.

 

4.3. Dommere har ret til at deltage som spillere i turneringen. Dommere må ikke dømme kampe i sin egen pulje eller række.

 

4.4. Der skal som et minimum afholdes et (1) dommermøde under stævnet. Dette møde afholdes før første kamp spilles. På dette dommermøde skal dommerne lægge en fælles linje for kendelser. Dommermødets beslutninger skal meddeles til spillerne ved stævneåbningen. Der kan suppleres med et eller flere møder under eller efter stævnet.

 

§ 5, spillere og licens.

 

5.1. Alle spillere uanset synsstyrke har ret til at deltage i nationale turneringer. Dette gælder dog ikke ved det officielle forbundsmesterskab og ved kvalifikationsturneringer til internationale mesterskaber, hvor IBSA’s regler om mindstehandicap skal overholdes.

 

5.2. Licensperioden er fra den 1. september til den 31. august. Licensen indløses hos Dansk Handicap Idræts-Forbund forud for det første stævne i licensperioden, som spilleren deltager i.

 

5.3. Der kræves gyldig spillerlicens til alle stævner, som er arrangeret af showdownudvalget. Der kræves også gyldig spillerlicens for de spillere, som stiller op for Danmark ved internationale mesterskaber.

 

§ 6, økonomi og honorarer.

 

6.1. Betaling af forplejning og startgebyr sker forud for stævnet til showdownudvalgets konto. Er betalingen ikke modtaget inden den af Showdownudvalget fastsatte deadline, er tilmeldingen ikke gyldig. Hver klub skal så vidt muligt foretage en samlet indbetaling.

 

6.2. Melder en spiller afbud til et stævne efter deadline for betaling, tilbagebetales forplejningsudgiften, hvis det er muligt. Startgebyret betales ikke tilbage.

 

6.3. Stævnets turneringsleder og de dommere, som har dømt kampe ved stævnet, modtager hver et honorar, som svarer til den samlede udgift for ophold og forplejning. Deltager turneringslederen som dommer i stævnet, udbetales kun et (1) honorar.

 

6.4. Spillerrepræsentanterne i stævnejuryen modtager ikke honorar.

 

6.5. De dommere, som ikke deltager som spillere i stævnet, får desuden dækket deres rejseudgifter. Det er Showdownudvalget, som fastsætter reglerne for rejserefusion til stævnets dommere og turneringsleder.

 

§ 7, materiel og udstyr.

 

7.1. Showdownudvalget har ansvaret for, at de borde, som anvendes ved stævnerne er i orden. Det er også Showdownudvalgets ansvar at sørge for udstyr ved stævnebordene.

 

7.2. Bolde skal være i en stand, der svarer til nye bolde.

 

7.3. Ved hvert bord skal der være en pointtavle og et stopur. Pointtavlens brikker skal både være afmærket med sortskrift og punktskrift.

 

7.4. Før starten af stævnets første kamp skal spillernes bats være kontrolleret af turneringslederen, eller af en eller flere personer udpeget af turneringslederen. Godkendte bats afmærkes. Briller og handsker kontrolleres af dommeren før den enkelte kamp.

 

7.5. Det er spillernes ansvar, at deres bats bliver kontrolleret. Det er tilladt, at trænere eller hjælpere får kontrolleret bats på spillernes vegne.

 

7.6. Showdownudvalget har ret til at nedlægge forbud mod brug af særlige typer bats, hvis det skønnes nødvendigt. Et sådant forbud skal klart fremgå af indbydelsen til det pågældende stævne.

 

7.7. Alle spillere har ret til at anvende en spillerskammel.

 

§ 8, kampens forløb.

 

8.1. Spillerne har ret til i alt et (1) minuts opvarmningsspil ved bordet. Der skal være opvarmning, hvis blot den ene spiller ønsker det.

 

8.2. Når spillernes briller og handsker er kontrolleret, starter dommeren opvarmningsspillet. Efter et (1) minut stoppes opvarmningen, og dommeren sætter kampen i gang.

 

8.3. Alle kampe spilles bedst af tre (3) sæt med tidsbegrænsning på femten (15) minutter i hvert sæt.

 

8.4. Undtaget er følgende kampe: Semifinaler, finale og bronzekamp ved det officielle forbundsmesterskab samt alle rækkefinaler i Showdown Cup Danmark. De nævnte kampe spilles bedst af tre (3) sæt uden tidsbegrænsning.

 

8.5. Spilles en kamp med tidsbegrænsning, har spillerne kun ret til at få oplyst tidsforbruget under time outs, og ved skift af banehalvdel i kampens tredje sæt.

 

§ 9, godskrivning af resultater.

 

9.1. I 2-sæts kampe gives der fire (4) point til vinderen og nul (0) point til taberen. I 3-sæts kampe gives der tre (3) point til vinderen og et (1) point til taberen.

 

9.2. Desuden tælles der målscore. Målscoren beregnes som forskellen mellem vinderens og taberens antal scorede mål.

 

9.3. Point har første prioritet. Målscore har anden prioritet.

 

9.4. Hvis to (2) spillere har samme antal point og samme målscore i slutresultatet i puljen eller rækken, er den indbyrdes kamp i grundspillet udslagsgivende. Hvis spillerne ikke har mødt hinanden i grundspillet skal der spilles omkamp, hvis den ene plads giver adgang til et slutspil om medaljer, eller hvis pladsen giver adgang til en rækkefinale. Er det ikke tilfældet, får begge spillere den højeste af de to (2) placeringer.

 

9.5. Hvis en spiller bliver skadet, sådan at han/hun må forlade stævnet permanent, godskrives de allerede opnåede resultater. De resterende kampe godskrives som 12-0 12-0 til modstanderne.

 

9.6. En spiller kan vælge at stoppe en kamp i utide på grund af en skade eller sygdom. Vælger spilleren selv at stoppe en kamp i utide, forlader spilleren stævnet permanent. Spilleren kan altså ikke træde ind i stævnet på et senere tidspunkt.

 

9.7. Dommeren har ret til at stoppe spillet med en medicinsk time out, Jævnfør IBSA regler for showdown. Hvis dette sker, og kampen ikke spilles færdig, har spilleren ret til at træde ind i stævnet igen på et senere tidspunkt.

 

§ 10, Showdown Cup Danmark.

 

10.1. Showdown Cup Danmark består af tre (3) stævner. Spillere og dommere tilmelder sig til et enkelt stævne ad gangen, og de vælger frit, hvilke stævner de ønsker at deltage i.

 

10.2. Ved hvert stævne spilles der internt i tre (3) rækker, A, B og C, hvor række A er den bedste. Nye spillere starter altid i række C.

 

10.3. Der foretages lodtrækning til kampprogram, hvor hver spiller forsynes med et nummer. Derefter udarbejdes kampplanen i henhold til showdownudvalgets turneringstabeller. I grundspillet skal alle spillere i den enkelte række have lige mange kampe.

 

10.4. Efter grundspillet går de to (2) bedst placerede spillere i hver række videre til rækkefinalen. Der uddeles præmier til vinderne af alle tre (3) rækkefinaler. Spillernes slutplacering i stævnet udarbejdes på baggrund af slutstillingen i grundspillet. Rækkefinalen har kun indflydelse på, hvem der vinder rækkepræmien.

 

10.5. Efter hvert stævne foretages der op og nedrykning mellem rækkerne. Antallet af op og nedrykninger bestemmes af antallet af licenser umiddelbart før stævnet. Den optimale fordeling er 30 % i række A, 30 % i række B og 40 % i række C.

 

10.6. Den eller de bedst placerede spillere i en række rykkes op i rækken ovenover. Den eller de dårligst placerede spillere i en række rykkes ned i rækken nedenunder. Hvis den procentmæssige optimale fordeling mellem rækkerne er opfyldt før stævnet, foretages der to (2) op og nedrykninger mellem rækkerne.

 

10.7. Hvis fordelingen mellem rækkerne ikke er optimal, ændres antallet af op og nedrykninger. Følgende regler skal dog overholdes: Der skal som et minimum foretages en (1) nedrykning fra række A til B, og minimum en (1) nedrykning fra række B til C. Der må maksimalt flyttes 50 % af de tilmeldte spillere i en række.

 

10.8. Det er showdownudvalget som før hvert stævne fastsætter antallet af op og nedrykninger. Spillerne skal orienteres om antallet af op og nedrykninger senest ved stævnets åbning.

 

10.9. Har en spiller ikke deltaget i tre (3) stævner i Showdown Cup Danmark i træk, rykkes spilleren automatisk en (1) række ned. Manglende deltagelse i mindst fire (4) stævner i træk betyder, at spilleren betragtes som ny spiller med start i række C.

 

10.10. Efter hvert stævne i Showdown Cup Danmark uddeles der bonuspoint til alle deltagende spillere i det pågældende stævne. Bonuspoint uddeles i henhold til Showdownudvalgets bonuspoint tabeller med 100 (et hundrede) point til vinderen af række A, 70 (halvfjerds) point til vinderen af række B og 40 (fyrre) point til vinderen af række C. Bonuspoint uddeles i henhold til slutresultatet af grundspillet i den enkelte række.

 

10.11. Efter hvert stævne i Showdown Cup Danmark udsendes den aktuelle bonuspoint stilling til klubberne sammen med slutresultatet af stævnet og den aktuelle rækkeinddeling.

 

10.12. Vinderen af Showdown Cup Danmark er den spiller, som efter sæsonens sidste stævne har samlet flest bonuspoint. Vinderen af Showdown Cup Danmark modtager den vandrepokal, som er indstiftet af Showdownudvalget. Pokalen kan vindes til ejendom ved at vinde Showdown Cup Danmark tre (3) sæsoner i træk eller fem (5) sæsoner i alt. Vindes vandrepokalen til ejendom, skal Showdownudvalget indstifte en ny vandrepokal.

 

§ 11, det officielle forbundsmesterskab.

 

11.1. Kun spillere, som opfylder IBSA’s regler for mindstehandicap, kan deltage i det officielle forbundsmesterskab, FM. Turneringen spilles opdelt i en herrerække og en damerække.

 

11.2. FM spilles som en puljeturnering. Turneringen skal udformes sådan, at mindst to (2) spillere fra hver pulje har mulighed for at gå videre til et slutspil om medaljer.

 

11.3. Hvis antallet af tilmeldte spillere hos herrer eller damer er så lille, at der kan spilles alle mod alle, er dette tilladt. I så fald skal mindst fire (4) spillere have adgang til et slutspil om medaljer.

 

11.4. Lodtrækningen til FM foretages med seedning i tre (3) grupper. Hver seedningsgruppe svarer til en række i den aktuelle rækkeinddeling i Showdown Cup Danmark.

 

§ 12, den danske showdown rangliste.

 

12.1. Det er showdownudvalget som beregner og udsender ”den danske showdown rangliste”. Ranglisten er beregnet på baggrund af placeringerne ved de seneste fire (4) afholdte stævner i Showdown Cup Danmark og placeringerne ved det senest afholdte FM.

 

12.2. Efter et stævne i Showdown Cup Danmark fjernes point fra det ældste af de fire (4) stævner, og de erstattes med point fra det netop afholdte stævne. Efter FM fjernes point fra FM året før, og de erstattes med point fra det netop afholdte FM.

 

12.3. Point til ranglisten uddeles i henhold til showdownudvalgets bonuspoint tabeller, med 100 (et hundrede) point til vinderen af stævnet, og 1 (et) point til den spiller, som bliver placeret sidst. Der uddeles ranglistepoint til alle spillere, som deltager i stævnet.

 

12.4. Den samlede opnåede pointsum divideres med antallet af stævner, som spilleren har deltaget i, sådan at ranglistetallet eller styrketallet er et gennemsnit af de opnåede placeringer.

 

12.5. Ved sorteringen af spillerne på ranglisten beregnes styrketallet med 2 (to) decimaler. Ved udsendelsen af ranglisten fremstår styrketallet som et heltal uden decimaler.

 

12.6. Er der lighed mellem flere spillere på ranglisten, går den højeste placering til den spiller, som har deltaget i flest stævner. Er der fortsat lighed, går den højeste placering til den spiller, som har opnået det højeste antal bonuspoint ved et stævne. Er der fortsat lighed, går den højeste placering til den spiller, som senest har deltaget i et stævne.

 

12.7. Showdownudvalget kan bruge ranglisten som grundlag for udtagelse af spillere til internationale stævner i kategori 2, i de tilfælde, hvor der er for få pladser i forhold til antallet af interesserede spillere. Kategori 2 er stævner i udlandet, som ikke er officielle mesterskaber under IBSA.

 

§ 13, internationale stævner.

 

13.1. Internationale stævner, afholdt i Danmark eller i udlandet, opdeles i to kategorier. Kategori 1 er stævner, som afholdes under IBSA. Her er det danske hold repræsenteret gennem Dansk Handicap Idræts-Forbund, DHIF. Kategori 2 er de stævner, som ikke afholdes under IBSA.

 

13.2. Følgende bestemmelser gælder for stævner i kategori to. Showdownudvalget kan ved disse stævner ikke automatisk pålægges et ansvar for holdets deltagelse i stævnet, herunder organisering af rejse, fremskaffelse af hjælpere, betaling og lignende. Showdownudvalget er dog forpligtet til at yde konsulenthjælp ved disse stævner.

 

13.3. Følgende bestemmelser gælder ved internationale stævner i kategori 1, hvor Showdownudvalget har ansvaret for det danske hold. Udtagelse af spillere kan ske på en af følgende tre (3) måder. A: FM anvendes som kvalifikationsturnering. B: Der afholdes en særskilt kvalifikationsturnering. C: Spillerne udtages efter en samlet vurdering af deres præstationer ved hjemlige og internationale stævner. Vurderingen foretages i samråd mellem Showdownudvalget og eventuelle udviklingstrænere.

 

13.4. Hvis FM anvendes som kvalifikation, skal det klart fremgå af indbydelsen. Hvis Showdownudvalget afholder en særskilt kvalifikationsturnering, skal spillerne opdeles i en herrerække og en damerække.

 

13.5. For at en spiller kan udtages til et internationalt stævne i kategori 1, skal følgende betingelser være opfyldt: A: Spilleren skal opfylde IBSA’s regler for mindstehandicap. B: Spilleren skal have deltaget i mindst et (1) stævne i Danmark indenfor de seneste tolv (12) måneder. De tolv (12) måneder regnes fra det internationale stævnes startdato.

 

13.6. Er udtagelsen sket via FM eller en særlig kvalifikationsturnering, og en udtaget spiller frasiger sig retten til at deltage i det internationale mesterskab, går den ledige plads automatisk videre til den næste spiller i slutstillingen.

 

13.7. Det skal tilstræbes, at der på det danske hold er mindst en (1) hjælper for hver to (2) spillere. Antallet af hjælpere fastsættes i et samarbejde mellem Showdownudvalget og den udtagne spillergruppe.

 

13.8. Hvis en spiller ønsker at medtage en personlig træner eller hjælper, som kun står til rådighed for den pågældende spiller, er andre deltagere på holdet ikke forpligtet til at betale denne persons udgifter.

 

13.9. Showdownudvalget skal tilstræbe, at spillerne kommer af sted for mindst mulig egenbetaling.

 

DHIF’s Idrætsudvalg for Showdown, august 2013.